Δύο πολύ ιδιαίτερες προτάσεις για μια διαφορετική ματιά στην αισθητική του ύστερου 18ου αιώνα κατέθεσε η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της εμφάνιση για την νέα καλλιτεχνική περίοδο 2017-18, που εγκαινίασε και τη συνεργασία της με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Οι «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ροκοκό» του Π.Ι. Τσαϊκόφσκυ είναι ένας φόρος τιμής στην ξεκάθαρη δομή μιας παλιάς και καταξιωμένης φόρμας και στον διάφανο ήχο του Μότσαρτ, που αποτέλεσε το πρότυπο του Τσαϊκόφσκυ γι’ αυτό το έργο. Η σύνθεση του 1877 είναι ίσως μια από τις πρώτες προσπάθειες του ευρωπαϊκού ρομαντικού 19ου αιώνα να επιστρέψει στην «αθωότητα» των καταβολών του και, με την έννοια αυτή, μια «κρυφή» νεοκλασική πρόταση.
Η Συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα (γνωστή ως «Συμφωνιέτα» του Νίκου Σκαλκώτα είναι ένα εξαιρετικά δυνατό και εμπνευσμένο έργο που γράφτηκε το 1948, ένα χρόνο πριν τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη. Σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές του έργο του και είναι μια εμπρόθετη επιστροφή του στην τονικότητα και τη νεοκλασική αισθητική, που παρατηρείται πολύ συχνά στην τελευταία περίοδο της ζωής του.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλάμβανε επίσης το συμφωνικό ποίημα «Τα Πρελούδια» του Φραντς Λιστ, ένα έργο εμβληματικό για το σημαντικότερο είδος προγραμματικής μουσικής της ευρωπαϊκής μουσικής ιστορίας. 
Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με το «Δειλινό», ένα λεπτής υστερορομαντικής αισθητικής έργο του Γεωργίου Αξιώτη, συνθέτη, που η μουσική του σπανιότατα εκτελέστηκε τόσο όσο ζούσε όσο και αργότερα. Ο Αξιώτης υπήρξε ο ιδρυτής του Ωδείου του Πειραιά και ο πρώτος άμισθος διευθυντής του.

 

Πρόγραμμα 
Φραντς Λιστ (1811-1886): Τα Πρελούδια, συμφωνικό ποίημα S. 97
Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκυ (1840-1893): Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ροκοκό, op. 33 
Γεώργιος Αξιώτης (1875-1924): Δειλινό
Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Μικρή Συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα (Συμφωνιέττα) 

 

Σολίστ: Ρενάτο Ρίπο, βιολοντσέλο
Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής