Με εντυπωσιακή επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2020, η 18ήμερη περιοδεία της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών στην Κίνα. Προσκεκλημένη των υπηρεσιών του Κινεζικού Υπουργείου Πολιτισμού και διεθνών καλλιτεχνικών γραφείων, όπως η αμερικανική εταιρία Parma Recordings LLC, και η κινεζική JoyTitan Entertainment, η Φιλαρμόνια επισκέφτηκε το μεγαλύτερο μέρος της αχανούς αυτής χώρας της Άπω Ανατολής και πραγματοποίησε συνολικά έντεκα συμφωνικές συναυλίες με εορταστικό πρόγραμμα. Οι περισσότερες από τις αίθουσες συναυλιών που επισκέφτηκε ήταν εξαιρετικά υψηλής στάθμης από πλευράς αρχιτεκτονικής, τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και ακουστικών ιδιοτήτων, πράγμα που κατέστησε κάθε συναυλία μια υψηλού αισθητικού επιπέδου απόλαυση.

Μεταξύ των αιθουσών που φιλοξένησαν την Φιλαρμόνια ήταν και η Αίθουσα του Μεγάρου των Συνεδρίων του Λαού, στο Πεκίνο, και το Μεγάλο Θέατρο της Κίνας, στη Σαγκάη. Ο μαέστρος, Μιχάλης Οικονόμου, οδήγησε την 80μελή ορχήστρα με πολύ κέφι και ενέργεια σε ένα λαμπερό ηχητικό αποτέλεσμα, που ενθουσίασε το κοινό.

Εκτός, όμως, από τις πολύ προβεβλημένες αίθουσες που προαναφέραμε, η Ορχήστρα επισκέφτηκε και πόλεις που δεν είχαν καμιά άλλη προηγούμενη επαφή με συμφωνική ορχήστρα. Ως πρώτη ευρωπαϊκή συμφωνική ορχήστρα μετέφερε, για πρώτη φορά, τον ευρωπαϊκό μουσικό πολιτισμό στην Κινεζική περιφέρεια.

Στο πλαίσιο της περιοδείας, ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ορχήστρας, Καθηγητής Μουσικολογίας, Νίκος Μαλιάρας, και ο Μαέστρος έγιναν δεκτοί από τις τοπικές αρχές, αντάλλαξαν δώρα και ευχές και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας και πολιτιστικών ανταλλαγών με τους εκπροσώπους της πολύ σημαντικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Πεκίνου.

Διαβάστε τη συνέντευξη του προέδρου της ΦΟΑ Ν. Μαλιάρα και της εφόρου Δ. Ιορδανίδου στο Κινεζικο πρακτορείο ειδήσεων: http://www.xinhuanet.com/english/2020-01/29/c_138740192.htm