Στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που έγινε μετά από πρόσκληση του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής, η Φιλαρμόνια παρουσίασε δύο ως τώρα θεωρούμενα χαμένα έργα του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη, Νίκου Σκαλκώτα. Τα έργα αυτά ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Αμερική από τον Γιάννη Τσελίκα, αποκτήθηκαν από την Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και ενορχηστρώθηκαν από τον Γιάννη Σαμπροβαλάκη (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής). Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό.

Ήταν για μια θεματική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συναυλία, στην οποία η ορχήστρα προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει μέσα από τα ίδια τα έργα των δημιουργών την αισθητική ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, μια εποχή σοβαρών ανακατατάξεων και καινοτομιών που επηρέασαν ολόκληρη τη μουσική του 20ού αιώνα.

Τα έργα του Νίκου Σκαλκώτα πλαισιώνονται από έργα δύο δασκάλων του της σύνθεσης στο Βερολίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1920, του Paul Juon και του Kurt Weill, καθώς και με ένα έργο του Έλληνα συμμαθητή του Σκαλκώτα, του Γιάννη Κωνσταντινίδη.

 

Paul Juon, Ο θρήνος της Ingeborg, Μπαλάντα για ορχήστρα, έργο 3a

Νίκος Σκαλκώτας, Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα

Νίκος Σκαλκώτας, Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα

Γιάννης Κωνσταντινίδης, Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ. 2

Kurt Weill, Συμφωνία αρ. 2

 

Σολίστ:

Γιώργος Δεμερτζής, βιολί

Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο

Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

 

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018, 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής

 

Διαβάστε κριτικές για τη συναυλία εδώ